Q. 1

Find r when C(n,r) = 35 and P(n,r) = 840

• EXPLAINATION:
From the given conditions, we get
C(n,r) = n!/[r!(n-r)!] = 35…(1)
P(n,r) = n!/(n-r)! = 840…(2)

Dividing (2) by (1), we get
n!/(n-r)!/n!/[r!(n-r)!] = 840/35
r! = 24
r! = 1*2*3*4 = 24
r = 4

Q. 2

If (n+1)! = 30*(n-1)!, then find n.

• EXPLAINATION:(n+1)! = 30*(n-1)!
(n+1)*n*(n-1)! = 30(n-1)!
(n+1)*n = 30
n^2 + n – 30 = 0
n^2 +6n-5n – 30 =0
n(n+6) – 5(n+6) = 0
n = -6, 5
Since n cannot be negative, n = 5

Q. 3

Find x if (0,0), (3, sqrt(3)) and (x, 2*sqrt(3)) are the vertices of an equilateral triangle in the first quadrant.

• EXPLAINATION:
Let the vertices (0,0), (3, sqrt(3)) and (x, 2*sqrt(3)) be A, B and C respectively.
Since the triangle is equilateral, we have
AB = BC = CA
AB^2 = BC^2 = CA^2
(3-0)^2+(sqrt(3)-0)^2 = (3-x)^2 + (2*sqrt(3) – sqrt(3))^2 = (x-0)^2 + (2*sqrt(3)-0)^2
9 + 3 = 9 – 2x + x^2 +3 = x^2 + 12
Hence, x^2+12 = 12
x = 0

[AB^2=AB*AB]

Q. 4

C can complete the work in 18 days if he works alone. B takes 3 days lesser than C and A takes 5 days lesser than B to complete the work.
On which day will they complete the work if C works for the initial two days only?

• EXPLAINATION:
C takes 18 days to complete the work.
B takes 3 days lesser. Hence, B takes 18-3 = 15 days.
A takes 5 days lesser than B. Hence, A takes 15-5 = 10 days.
Work done by A in one day = 1/10
Work done by B in one day = 1/15
Work done by C in one day = 1/18
Work done by the three of them in two days = 2(1/18+1/10+1/15)
= 2(5+9+6)/90
= 2*20/90 = 4/9
Remaining work = 1-4/9 = 5/9
Work done by A and B in one day = 1/10+1/15
= (3+2)/30
=1/6
Time taken by A and B to complete the remaining work = 5/9*6/1
= 10/3 = 3.33
The work in completed on 2+3.33 = 6th day

Q. 5

If A and B are two mutually exclusive events and P(A) = 2/3 and P(B) = 4/9, then find the probability of the occurrance of A and B together.

• EXPLAINATION:
Since A and B are mutually exclusive events, they do not occur together at all.
Hence, the required probability is zero.

Q. 6

Find the diagonal of a cuboid whose volume is 144 cc and the dimensions of its base are 12cm and 4cm.

• EXPLAINATION:
The length (l) and breadth (b) of the base are 12 cm and 4 cm respectively.
Height (h) of the cuboid = volume/(l*b)
= 144/(12*4)
= 3 cm
Diagonal of the cuboid = sqrt(l^2+b^2+h^2)
= sqrt(12^2+4^2+3^2)
= sqrt(144+16+9)
= sqrt(169)
= 13 cm
The diagonal of the cuboid is 13 cm.

[l^2=l*l]

Q. 7

Find the value of k for which both the equations 12x^2+4kx+3=0 and (k+1)x^2-2(k-1)x+1=0 have equal real roots.

[x^2=x*x]

• EXPLAINATION:Since the two equations have equal real roots, their discriminants are 0.
For 12x^2+4kx+3=0,
D = 0
D^2 = 0
b^2-4ac=0
(4k)^2 – 4*12*3 = 0
16k^2 – 144=0
k^2 = 144/16 = 9
k = -3, 3
For (k+1)x^2-2(k-1)x+1=0
b^2-4ac=0
[2*(k-1)]^2-4*(k+1)*1=0
4(k^2-2k+1)-4(k+1)=0
4[k^2-2k+1-k-1]=0
k^2 – 3k = 0
k(k-3)=0
k=0,3
Hence, we have k = 3
[k^2=k*k]

Q. 8

What percent is the first number of the second if the first number is 120% of the third and the second number is 150% of the third?

• EXPLAINATION:Let the first, second and the third numbers be x, y and z respectively.
x = 120% of z
= 120/100*z
y = 150% of z
= 150/100*z
x/y*100 = (120z/100)/(150z/100)*100
= 80%
x is 80% of y.

Q. 9

The difference between two numbers is 2. Each number is less than 14 and their sum is greater than 22. Find the greater number of the two.

• EXPLAINATION:Let the two numbers be x and y such that x < y. y ??? x = 2, x < 14, y < 14, x + y > 22
y = x + 2, x < 14, x + 2 < 14, x + x + 2 > 22
x < 14, x < 12, 2x + 2 > 22
x < 12, x +1 > 11
x < 12, x > 10
Hence, x can be 11 and the corresponding value of y is 13.
The two numbers are 11 and 13.

Q. 10

The sum of the squares of the two positive numbers is 68 and the square of their difference is 36. Find the sum of the numbers.

• EXPLAINATION:
Let the numbers be x and y, x>y
x^2+y^2=68 and (x-y)^2=36
(x-y)^2 = x^2+y^2-2xy
36 = 68-2xy
2xy=68-36=32
xy=32/2=16

(x+y)^2=x^2+y^2+2xy
= 68+2*16
=68+32=100
x+y = sqrt(100) = 10

[x^2=x*x]

Q. 11

The difference between the time when the lightening was seen and the time when the thunder was heard is 10 seconds. Sound covers a distance 330 meters in one second. Find the distance of the thundercloud from the point of observation in meters.

• EXPLAINATION:Distance = speed*time
= 330*10
= 3300 meters

Q. 12

Six points lie on a circle. How many cyclic quadrilaterals can be formed by joining the points?

• EXPLAINATION:
Since, the points lie on a circle, all the possible quadrilaterals shall be cyclic.
= 6!/(2!4!)
= 6*5/2
= 15
Hence, 15 cyclic quadrilaterals can be drawn.

Q. 13

When a number ‘a’ is increased by 17, it equals 60 times its reciprocal. How many values of ‘a’ are possible?

• EXPLAINATION:According to the conditions, we have
a+17=60*1/a
a^2+17a-60=0
a^2 +20a-3a-60=0
a(a+20)-3(a+20)=0
(a-3)(a+20)=0
a=3, -20
When a = 3,
a+17 = 3+17 = 20 = 60*1/3
When a = -20,
a+17 = -20+17 = -3 = 60*(-1/20)
Hence, the two values of ‘a’ are valid. There are two possible values of ‘a’.
[a^2=a*a]

Q. 14

The tax on a commodity decreases by 10% and the consumption increases by 20%. What is the percentage increase in the revenue?

• EXPLAINATION:
Revenue = Tax*Consumption
Let the original tax be x and consumption be y.
According to the given conditions, the new tax and consumption will be
(x-10x/100) = 90x/100 and (y+20y/100) = 120y/100
The original revenue would be xy and the new revenue would be (90x/100)*(120y/100)
Perentage change in revenue = (new revenue-old revenue)/old revenue * 100
= (90x/100*120x/100-xy)/xy*100
= (1.08xy-xy)/xy*100
= 0.08*100
= 8%
The increase in revenue will be 8%.

Q. 15

A shopkeeper bought flowers at the rate of 8 for Rs.34. He sold them at 12 flowers for Rs.57 and gained Rs. 900. How many flowers were there?

• EXPLAINATION:
Let x be the number of flowers bought and then sold by the shopkeeper.
Let C.P. and S.P. be the cost price and selling price.
Total C.P. = 34/8*x = 17x/4
Total S.P. = 57/12*x = 57x/12
Gain = Total SP – Total CP
900 = 57x/12 – 17x/4
(57x-51x)/12 = x/2 = 900
x = 900*2=1800
Number of flowers = 1800.

STAY IN THE LOOP

## Subscribe to our free newsletter.

Don’t have an account yet? Get started with a 12-day free trial

• ## Reading Comprehension Select In Passage GRE Practice Test 5

Q. 1 Which sentence mentions a leadership practice? It is impossible to know what direction to take, and to know when you have reached your goals without a plan. You have to decide where you are now in your life, and where you want to be. This is what leaders do for their team; help […]

• ## Reading Comprehension Select In Passage GRE Practice Test 4

Q. 1 Which sentence outweighs ‘how’ over ‘what’? Package the information with vocal variety and pitch, active body language and style to make it interesting. Believe in your message and let them know how much you believe in it. Passion is captivating, contagious and more convincing than logic. Whether your presentation is “perfect” or not […]

• ## Reading Comprehension Select In Passage GRE Practice Test 3

Q. 1 In which sentence is discipline promoted? Families can have time reserved for reading, thus even if the child is reluctant he knows that this time is reserved for reading, irrespective of what the reading material is. It is very commonly heard about daily allowance for the children but book allowance is something that […]

• ## Reading Comprehension Select In Passage GRE Practice Test 2

Q. 1 In which sentence does the author mean to lay a foundation? Children whose parents indulge in reading also happen to pick up this quality systematically, parents in this case acting as model readers. Reading aloud to the children or perhaps making room for your child’s favorite books, can bring out a feeling of […]