CLICK this button to recommend this page to Google.
In a recent public speech on economic policy, Bimal Jalan, Governor of the Reserve Bank of India, explained the realism which drives India's exchange rate policy. There can be no doctrinaire, orthodox, rule-bound approach to the financial markets and economics and more generally the social sciences. That is the most important message flowing from Dr. Jalan's speech. Equally interesting was his declaring the central bank's openness to suggestions and feedback in the process of policy formulation. Since it has taken place in fairly quick succession, one cannot but compare Dr. Jalan's pragmatic approach with the almost obsessive rule-bound approach of the International Monetary Fund (IMF) to economic policy issues. This dogmatic approach was articulated by its (IMF's) Chief Economist, Kenneth Rogoff, a few days before Dr. Jalan's speech. On a recent visit to India, Mr. Rogoff almost instinctively talked about India's fiscal deficit being completely unsustainable and it being the root cause of all its economic malaise. Now, this line on fiscal deficits has been the standard of the IMF for such a long time that its representatives almost instinctively parrot out the argument, quite oblivious to the fact that this has been turned on its head in the most convincing manner in many countries across the world. A budget deficit while undesirable at a point in time for an economy becomes necessary some other time for the same economy. One cannot have a single policy at all times.
Choose the correct answer
According to the author, which of the following cannot be used to describe Dr. Jalan's comments?
Correct Answer: A
It has been brought out that IMF has a rule-bound approach to economic policies whereas Dr. Jalan's speech implies that there can be no rule-bound approach to financial markets and economics. Therefore, B is a valid description of Dr. Jalan's comments and hence, is an incorrect answer option for the question asked. The discussion on IMF's stance on fiscal deficits brings out that it may be necessary at some other time for the same economy and hence D is an incorrect answer option. Going by the last sentence of the passage, it is evident that E is also a wrong answer choice. The statement, "There can be no doctrinaire, orthodox, rule-bound approach to the financial markets and economics and more generally the social sciences" has been made with reference to Dr. Jalan's comments and it makes it amply clear that C is incorrect and A is the correct answer to the question asked as C is a valid description and A is unwarranted.
Even organizations have started realizing the importance of work-life balance and are taking some concrete steps to help employees snap out of the imbroglio. A company, for instance, has come up with a Wednesday Blackout policy, which essentially means that lights are switched off at 6 pm every Wednesday-a signal for employees to wrap up and push off. Then, there are companies that have formulated flexi-hour policies for their employees. This allows people to adjust their workday while maintaining full-time hours-an ideal arrangement for someone who might want to start work early and leave early. A compressed workweek is another option. "Companies even allow employees to work the entire week and club the holidays together to meet family," says an Editor of a publishing house. For all this or any of this to happen, you'll obviously have to look for an opportunity to talk to your employer. Let them know exactly what you are looking for and explain why. Do this not from the perspective of "I need to spend more time with my kids" but in terms of "In order for me to be the most effective employee possible, this is the work arrangement that I need in order to fulfill my commitment." And if you are wondering whether flexi-arrangements would hamper your career, then let me tell you a flexible schedule does not always limit your career. It can slow down your career path slightly because it may take you longer to get the necessary experience for promotion, but it shouldn't limit growth in the long run. After all, it's good to remember that the more out of balance or out of control your life is, the more you pay in terms of physical and emotional health. You probably won't eat properly or consume more caffeine, more alcohol, more sugar, and you are less likely to exercise on a regular basis. Your relationships too, could become unstable-quite a heavy price to pay for an unbalanced life.
Choose the correct answers
Which of the following have been attributed to a disturbed work-life balance?
Correct Answers: A, C, D and E
The entire passage deals with the importance of work-life balance and how companies are striving to ensure that their employees have balanced work-life stability. The last portion of the passage brings out the disadvantages of having a disturbed work-life balance. Becoming an effective employee is definitely not an outcome of a disturbed work-life balance. In view of the above and a careful study of the passage and the answer options, it is evident that B is incorrect; whereas A, C, D and E are the correct answers.
Truth was flouted and progressive, (1) ----------- and truthful ideas, ideas expressing doubt and (2) ------------- were suppressed and their holders punished. It was in these (3) ----------- circumstances that the science emerged as a savior of mankind.
|Blank 1||Blank 2||Blank 3|
Correct Answers : Liberal, skepticism and trying
The first blank in the passage has to be completed with the use of a word that can be used along with 'truthful' in the sentence. The word should be in line with the idea conveyed by 'truthful', which is why we cannot accept 'bigoted' as the answer. This is because the word refers to falsehood. The other option, 'conservative' cannot be accepted as what is true is not supposed to be biased in any manner. The only relevant option given to us is 'liberal', which complements the use of truthful in the sentence properly.
The next blank in the sentence should be completed by a word that stands in equality with the meaning conveyed by the phrase 'ideas expressing doubt'. Among the options, 'certainty' and 'faithfulness' are opposite to this meaning so we reject them. The option 'skepticism' is the only relevant option therefore.
The third blank in the sentence has to be completed with the use of a word that can explain the nature of the circumstances revealed in the first sentence. On the basis of the details delivered to us, we realize that these were not 'convenient' or 'advantageous' in any manner. They can certainly be termed as 'trying' which is thus the correct answer.
|Column A||Column B||The number of chords of a circle formed by joining the vertices of a cyclic pentagon||The number of diameters of a circle formed by joining the vertices of a cyclic pentagon|
Correct Answer: A
Any two points of the pentagon can be joined to form a chord.
The number of points is given by C(5,2)
C(5,2) = 5!/(2!3!)
= 5*4/2 = 10
10 chords can be drawn by joining the vertices of a cyclic pentagon.
Of these 10 chords, 5 are the sides of the pentagon and 5 are the diagonals of the pentagon. None of these diagonals passes through the centre of the circle. Hence, the number of diameters is zero.
Option A is true.
A set S consists of all positive integers less than 100 that are not perfect squares. How many elements does S contain?
Correct Answer: 90
There are 99 positive integers less than 100.
100 is the square of 10 and 1 is the square of 1.
The squares of 2,3,4,5,6,7,8 and 9 lie between 1 and 100. These are excluded from S.
Hence, S contains 99-9 = 90 elements.
The diagonal of a parallelogram AC makes an angle of 32 degrees with side AB. What angle does AC make with the side BC? Indicate the correct option.
Correct Answer: E
The angle depends on the positioning of the sides BC and AD. We cannot determine the angle unless additional information is provided.
Option E is correct.
When A increases by 10%, then B increases by 6%. When B increases by 10%, then C increases by 5%. Which of the following statements is definitely true? Indicate all true statements.
Correct Answers: A and B
10% increase in A means that it becomes A+10A/100=110A/100
6% increase in B means that it becomes B+6B/100=106B/100
10% increase in B means that it becomes B+10B/100=110B/100
5% increase in C means that it becomes C+5C/100=105C/100
110A/100=106B/100 and 110B/100=105C/100
or 110A=106B and 110B=105C ...(1)
Option A is true.
From (1), we have 110B=105C
Option B is true.
From (2), we have C=(110)^2*A/(105*106)
Option C is false.
Since we do not know the values of A, B and C we cannot say that A<B<C and B<C<A are definitey true.
Options D and E are false.
A man’s mind and a garden are analogous, which may be intelligently cultivated or allowed to run wild; but whether cultivated or neglected, it must, and will bring forth. If no useful seeds are put into it, then an abundance of useless weed-seeds will fall therein and will continue to produce their kind. A gardener cultivates his plot, keeping it free from weeds, and growing the flowers and fruits which he requires. A man may also weed out all the wrong, useless and impure thoughts, and cultivate toward perfection the flowers and fruits of right, useful and pure thoughts. By pursuing this process, a man sooner or later discovers that he is the master-gardener of his soul, the director of his life and he also reveals, within himself, the flaws of thought and understands how the thought-forces operate in the shaping of character, circumstances, and destiny.
Which sentence encompasses the crux of the matter being discussed in the passage?
The correct answer is A. (A man’s mind … forth)
The entire passage deals with how a man’s mind can be likened to a garden. The correct answer should be that sentence which explicitly covers all those aspects of a man’s mind and a garden that have been elucidated in the passage. The first sentence mentions that a man’s mind and a garden are similar, it brings out that both a garden and a man’s mind will bear fruit whether it is cultivated or not. This implies that there will be fruitful results if it is cultivated and weeds if allowed to run wild. Therefore, when seen in totality, this is the only sentence that encompasses the crux of the matter being discussed and therefore, the correct answer is A.
The human history presents us with an unbroken chain of evolution and -----------, that has no events repeating in its due course.
Correct Answer: A, C and D
The sentence here requires us to choose words from the given list that compliment the meaning of the word ‘evolution’. The first option, ’Metamorphosis’ is a term from biology, originally, but is used as a metaphor to describe drastic changes that influence future events. Thus, it is one of the correct answers. The second option, ‘Submission’ is an opposing term to the meaning of the word, ‘evolution’ so is a wrong answer. The next two options, ‘Debacle’ and ‘Revolution’ are properly suited to this place, so we put them under the category of correct answers. ‘Debacle’ is a correct answer as it refers to overthrowing and downfall, in this case, of the past events and conventions to give way to new ones. The last option, ‘Restoration’ is opposing to the upper two words in its meaning, so is a wrong answer. One should be careful of such words in the GRE General Test as they are put to confuse the test-takers.
CLICK this button to recommend this page to Google.
Good GRE Scores
Just finished GRE.
My New GRE Scores
20 Free GRE Full Length Tests
Worried about your GRE score. Get enough practice for GRE using our 20 Free GRE Full Length CBT tests