CLICK this button to recommend this page to Google.
In a new study that compares Fortune 100 executives in 1980 with their counterparts in 2001, Peter Capelli and Monika Hamori have documented what business people have no doubt already witnessed: The road to the executive suite and the characteristics of the executives who get there have changed significantly over the last two decades. To summarize: Today’s executives are younger, more likely to be female, and less likely to have Ivy League educations. They make their way to the executive suite faster than ever before (about four years faster than their counterparts in 1980) and they hold fewer jobs along the way. They spend about five years less in their current organization before being promoted and are more likely to be hired from the outside. What’s more, the Organization Man, the lifelong corporate employee who worked his way faithfully and slowly up the executive ladder, appears to be headed out the door – increasingly nudged, apparently, by women. “From the 1950s through the 1970s, American executives looked a lot alike,” write Capelli and Hamori. “They tended to be model organization men, who stuck faithfully with the companies that first hired them and they climbed methodically up the corporate ladder until, at last, they retired. The dominant notion during that time was that a business career ran its course inside a corporation.”
Choose the correct answer
Which of the following cannot be attributed as a characteristic of the Organization Men as brought out in the passage?
Correct Answer: C
It has been clearly brought out that the Organization Man was someone who was a lifelong employee for the company and who was of the opinion that his entire career was confined to a single organization. This implies that A and B have been brought out as the characteristics of an Organization Man. It has been brought out that today’s executives are younger and they make their way to the executive suite about four years faster than their counterparts in 1980. This implies that D and E are also incorrect answer options to the question asked as both of them refer to characteristics of the Organization Man. The only option left is C, which is obviously correct as nowhere in the passage has it been suggested that the Organization Men were mostly women; rather it has been brought out that women are increasingly being seen as executives in today’s world.
People will miss Vajpayee as a clever and resourceful orator. He was an adroit hand for compromises. That he too fell victim to the maneuvers of fanatics in the BJP is a tragedy. Parliament will miss his diction in Hindi. Vajpayee may have a grievance that people did not give him the due for all that he did. He should blame his party’s stalwarts like Advani and Murli Manohar Joshi, who were like a millstone around his neck. Whatever he did they undid it because they had a closed mind. One used power to escape his linkage with the Babri Masjid demolition and the other exploited authority to rewrite history. People interpreted Vajpayee’s silence as his concurrence for what the two did. Agreed, he feels hurt over criticism. But Vajpayee is to blame for not taking action against communalist or fanatic elements. He was too weak and vacillating. Maybe, his hands were bound because of the overall supervision by the RSS. But history is an unbiased reckoner. The verdict on him would have been different if he had only acted on instincts which were healthy and not allowed his diffidence to dictate him.
Choose the correct answers
Which of the following have been used to describe Vajpayee’s personality?
Correct Answer: B, C and D.
The beginning of the passage brings out that Vajpayee was a resourceful orator and so B is a correct answer. It has also been brought out that he was weak and vacillating when it came to taking action against communalist or fanatic elements. Therefore he was irresolute and indecisive but not resolute and adamant. In view of the above, it is evident that B, C and D are the correct answers.
Most of you, therefore, spend the bulk of your adult life (1) ------------ for the “right” way to worship, to obey, and to serve God. The (2) ------------- of all this is that I do not want your worship, I do not need your obedience, and it is not necessary for you to (3) --------- Me.
|Blank 1||Blank 2||Blank 3|
Correct Answer: Searching, irony and serve
The first blank in the passage has to be filled with the use of a verb that can complement the various activities (to worship, to obey, and to serve God) that are mentioned ahead in the sentence. The words that follow the blank immediately (for the “right” way) reveal to us that the blank should be completed with the use of a continuous verb, therefore, the option ‘look’ is rejected. Among the other options, ‘anchoring’ does not convey the proper meaning, which leaves us with ‘searching’ as the most appropriate option. The second blank in the passage has to be completed with the use of a word that can compare the situations in the two sentences given to us. The two stand facing each other, conveying opposing meanings, therefore, ‘irony’ should be the correct answer. The last blank in the passage requires a word that can complete the series of activities denied by the narrator. If we observe keenly, the activities given in this sentence are the same as those given in the first one. We have ‘worship’ from ‘worship’, ‘obedience’ from ‘obey’ and the only one missing is ‘serve’. We have it in our answer options, from where we select it as the correct answer.
Area of a right triangle is 504 sq.cm. The length of the hypotenuse is 65 cm.
|Column A||Column B||Sum of the sides containing the right angle.||Length of the hypotenuse.|
Correct Answer: A
The sum of any two sides of a triangle is always greater than the third side. Hence, option A is correct.
The diagonal of a square is 15*√(6) cm. How many isosceles right triangles of side 1 cm can be cut out from the square?
[√(6) = √ 6]
Correct Answer: 1350
When 'a' is the side of a square then its diagonal is a*√(2).
Hence, if the diagonal of the square is 15*√(6), then its side will be given by
Side = 15*√(6)/√(2) = 15*√(2)*√(3)/√(2)
Area of square = side*side
= 675 sq.cm.
675 squares of side 1 cm can be cut from the bigger square.
Each square of side 1 cm can be cut into two isosceles right triangles of side 1 cm.
Hence, the square can be divided into 675*2 = 1350 isosceles right triangles of side 1 cm
What least number should be subtracted from 2590 so that the remainder when divided by 9, 11 and 13 will leave in each case the same remainder 6?
Which of the following statements is true? Indicate the corrrect option.
Correct Answer: D
The remainder will be divisible by the LCM of 9, 11 and 13
LCM = 1287
Hence, the required number is 10
Which of the following is not a multiple of 3, 7 and 19? Indicate all such options.
Correct Answer: B and E
7980=3*7*19*20 234901 is not divisible by 3 9975=3*7*19*25 3591=3*7*19*9 185191 is not divisible by 3 Hence, (B) and (E) are the correct options.
Competitiveness is defined as the ability to add value better than the others in the globalized economic environment. In other words, for the Indian AC&R industry to succeed, it should be able to add value better than its competitors across the globe. Despite the poor infrastructure, there is growing sentiment that India can do it. We have made rapid strides in manufacturing and service sectors, and international community is admiring many of our Indian companies. I indeed believe that India can become the global economic powerhouse, and can rival China as the world’s factory. A recent report has outlined what the Government can do to promote growth of this vital industry, so that it can fulfill its potential to preserve food, increase productivity and contribute to the quality of life.
Which sentence refers to a deterrent that can affect the Government’s actions to promote industrial growth?
The correct answer is C. (Despite the poor … do it)
A deterrent is used to refer to an impediment or a restraint that could affect a course of action being taken. Therefore, it is evident that the question is referring to something that will adversely affect the Government’s plans or actions to promote industrial growth. In the entire passage, the only such impediment that has been referred to is the poor infrastructure in the country and hence, C is the correct answer.
Unless, comprehensive socio-economic programs are introduced into the system, ----------------- of child labor is difficult.
Correct Answer: B, D and E
The sentence here explains the conditions required for bringing about reforms in relation to child labor. One can understand that the indication is towards the elimination of this social malignity; thus, words conveying this meaning have to be selected from the options given. The words, ‘Annihilation’, ‘Eradication’ and ‘Cessation’ are suitable to convey the proper sense of the sentence while the other two words, ‘Reparation’ and Induction’ are inappropriate. Thus, they are not the correct answers.
CLICK this button to recommend this page to Google.
Good GRE Scores
Just finished GRE.
My New GRE Scores
20 Free GRE Full Length Tests
Worried about your GRE score. Get enough practice for GRE using our 20 Free GRE Full Length CBT tests
GRE Made Easy
End your GRE study woe's and admission woe's instantly. The best prep has come from the best place GREGuide.com. High score guaranteed. We guarantee high score else we fully refund your money