|How Guru Scored 336 in GRE | 20 Free GRE Full Length Tests | Free GRE Practice Tests | GRE sample tests | GRE ||
Good GRE Scores
Gre Success Stories
20 Free GRE Full Length Tests
Take the GRE
Take GRE Test
Practice and Materials
Dates and Cost
Like this Page
CLICK this button to recommend this page to Google.
GRE Practice Test
GRE Practice: Text Completion GRE Practice Test 5
Good you are taking our practice tests. But please make sure you complete all the practice problems from Official GRE Guide. Official GRE Guide is from the test makers(Yes You read it right they conduct the GRE exam worldwide.) ETS.:- The Official Guide to the GRE General Test, Third Edition
Powered by GreGuide Version 2.2.1 Copyrights 2007, GreGuide.com
In dealing with a big power, a smaller power must choose either balancing or (1) ---------- or hiding. In a unipolar world, the general (2) ---------- of foreign policy will be to bandwagon. Middle powers will need to bandwagon less than (3) ----------- powers and on particular issues may be able to balance or hide.
Correct Answer :Configuring, trend and smaller
The first blank here has to be completed with the use of a word that can complete the list of actions that can be taken by world powers while they face bigger ones. We are required to look into the rest of the passage here which uses the word 'bandwagon' quite often as an action performed by countries. Among the given options, 'configuring' is the word that suits the meaning conveyed by 'bandwagon'; therefore, it is the correct answer.
The second blank here has to be completed with the use of a word that can explain the action of various countries as they take to 'bandwagoning' bigger powers. The appropriate option should be 'trend' which refers to tendency or urge as the action here is a general one.
The third blank has to be filled with the use of a word that can tell about the kind of powers that need to bandwagon more. The option 'bigger' powers is completely wrong as they are the ones against whom the action is taken. The option 'negligible' is also wrong as it is not appropriate to call a world power 'negligible'. The only correct option is thus, 'smaller'.
The major problems associated with the unscientific and unregulated development of ground water are the over- (1) ---------- of the resources leading to a fall in water levels causing (2) ----------- of the well/tube well, deepening of the structure (3) ------------ in higher cost of pumping as well as seepage from sewer system.
Correct Answer : Exploitation, failure and resulting
The first blank in the passage requires us to complete a compound word. We are supposed to tell what kind of excess can lead to the decline in water levels. The most adequate answer seems to be 'exploitation' as 'advancement' and 'expression' are not suited to the context for water levels fluctuating.
The second blank in the sentence has to be filled with a word that can tell about the impact of water levels falling on the wells and tube wells. Among the options provided, 'sinking' is not adequate, 'cracking' is also inappropriate and 'failure' is the only correct answer choice.
The third blank in the passage requires giving a link between the deepening of well/tune well structure and the higher costs of pumping. The option 'dealing' is not suitable in this place; while the option 'forcing' is not appropriate to be used in the context. The option 'resulting' on the other hand, states the two phrases as an issue and a resultant factor. Therefore, it is the correct answer.
These behaviors are the behaviors historically demanded of their (1) -------------- by monarchs - usually egomaniacal, insecure, tyrannical monarchs at that. They're not Godly demands in any sense and it seems remarkable that the world hasn't by now (2) ------------- that the demands are counterfeit, having nothing to do with the (3) ---------- or desires of Deity.
Correct Answer :Subjects, concluded and needs
The first blank in the passage has to be filled after taking into consideration the use of the word 'monarchs'. Since there are no other details supplied to us, which can lead us to the correct answer, only this hint can be utilized. The options 'children' and 'parents' are not the words that are used in relation to the word, which is why we reject them and accept 'subjects' as the correct answer.
The second blank in the passage has to be filled with a word that can link the two parts of the sentence. The narrator wants to tell about an action that is expected from the world in relation to the counterfeit demands of the monarchs. The option 'inquired' is inappropriate as the world is already aware of these demands. The next option 'admired' is also unsuitable as the passage doesn't state them as admirable. The only correct option should be 'concluded' as the narrator expects the world to learn and derive a lesson from these demands of the monarchs.
The next blank in the passage has to be completed by the use of a word that can stand in equilibrium with the word 'desires'. The options 'plans' and 'actions' are unsuitable in this context and the correct answer is therefore, 'needs'
With little transparency and accountability (1) ----------- the institutions, there is (2) ----------- external check on normal human failings. When Lord Acton spoke of absolute power (3) ----------- absolutely, he was referring not to political power but to the power of the popes.
Correct Answer :Within, hardly any and corrupting
The first blank in the passage has to be completed with the use of a word that can link up the use of the terms 'transparency and accountability' with 'institutions'. We are provided with three prepositions among which, 'within' is the most suitable option. The rest two options 'beyond' and 'across', cannot be used in the present context.
The second blank in the passage has to be completed with a word that can state the position of external checks in the human errors in the light of the situation where there is a lack of transparency and accountability. The options 'strict' and 'confirmed' cannot be used as the first part of the sentence brings before us a negative situational setup. The only suitable option here is therefore, 'hardly any'.
The last blank in the passage has to be completed with a word that can complete the famous saying by Lord Acton, "Absolute power corrupts absolutely". We must not forget that the tense of the statement has been changed. The correct answer is therefore, 'corrupting'.
At one time it would have been impossible to imagine the integration of different religious thoughts, ideas and ideals. That was because of the (1) ------------ society, the lack of communication and interdependence on other nations. People were happy and (2) -------------- amongst themselves; they did not need more. The physical distance and cultural barriers prevented any exchange of (3) --------------- and beliefs, but such is not the case today.
Correct Answer :Closed, content and thoughts
The first blank in the passage has to be competed with the use of a word that can complete the description of the society that has been discussed in the passage. The details tell us about a non-communicative and refrained social structure that can be termed properly as a 'closed society'. The correct answer is therefore, 'closed'.
The second blank in the passage has to be filled with a word that can tell about the traits of the people who live in a closed society. We are told that they are happy and do not need anything more; which makes us derive that they are contented or satisfied people. The correct answer is therefore, 'content'.
The last blank here has to be completed with a word that can complete the phrase "--------- and beliefs". We need a word that stands equal to the meaning conveyed by 'beliefs' herein. Among the given options, the most suitable option is 'thoughts' which is the correct answer to the question.
Like this Page
CLICK this button to recommend this page to Google.
Copyright © 2013 greguide.com