|How Guru Scored 336 in GRE | 20 Free GRE Full Length Tests | Free GRE Practice Tests | GRE sample tests | GRE ||
Good GRE Scores
Gre Success Stories
20 Free GRE Full Length Tests
Take the GRE
Take GRE Test
Practice and Materials
Dates and Cost
Like this Page
CLICK this button to recommend this page to Google.
GRE Practice Test
GRE Practice: Text Completion GRE Practice Test 3
Powered by GreGuide Version 2.2.1 Copyrights 2007, GreGuide.com
I climbed into bed and rolled myself in my blanket, first (1) -------------- the light that burned steadily near the door. I laid still trying to get to sleep but (2) ----------- made that impossible and soon I (3) ----------- in bed peering into the darkness and occasionally glancing at the round window in the side of the ship.
Correct Answer :Extinguishing, my fear and sat up
The first blank in the passage has to be completed with the use of a word that can convey the action which is adequate to be used with the noun 'light'. The use of 'created' and 'churned' are improper in this respect and the only suitable option is therefore, 'extinguishing'.
The second blank in the passage has to be filled with a word that can refer to the reason that kept the narrator from going to sleep. The option 'the rain' does not seem appropriate as the narrator is sleeping inside, where the rain cannot disturb him. The other option 'the crowd' is also inappropriate as there is no reference to any other person being on the scene. The only correct option then is 'my fear'. The gothic characteristics in the passage add to the fact that this is the correct answer.
The last blank in the passage has to be filled with a word that can explain the adequate reaction of the narrator due to his fear. The options 'dancing' and 'washed up' are inappropriate in this context. The only correct answer is thus, 'sat up'.
Ordinarily, nothing (1) ----------- the equilibrium of the Pundit. But the loss of the necklace which his wife had borrowed from a neighbor, and the fact that he had to (2) ------------ it worried him. He spent all his time in devising (3) ------------ to repay the debt.
Correct Answer :Upset, replace and ways and means
The first blank in the passage is required to be filled after analyzing the entire passage carefully. The options 'settled' and 'generated' cannot be adequate to be used here as these do not compliment the use of the noun 'equilibrium' in the sentence. The correct answer thus, is option 'upset'.
The second blank has to be filled with the use of a word that explains the action which the Pundit had to undertake in lieu of his wife's mistake of losing the necklace. The options 'engrave' and 'enslave' are inappropriate in the mentioned context; leaving 'replace' as the only correct option.
The third blank in the sentence has to be completed with the use of a phrase that can complement the use of the word 'devising' before it. The options 'pros and cons' and 'cups and saucers' are unsuitable in this sense and the correct answer is therefore, 'ways and means' which is completely suited with the verb 'devising'.
The (1) -------------- of the trip could not have been better for the weather was so bad that the Allies would not even think of a landing. Beside him on the seat was a cardboard box containing a pair of handmade grey-shade shoes, size 5.5, for his wife Lucie-Maria. There was a special and very (2) ------------ reason why he (3) ------------ with her on Tuesday, June 6. It was her birthday.
Correct Answer : Timing, human and waited to be
The first blank in this passage has to be filled by a word that can explain a certain aspect of the trip being taken by the protagonist. We should consider the latter part of the sentence wherein the weather and sub-dued war-like conditions have been revealed. The perfect answer choice therefore would be 'timing' as 'designing' and 'journey' seem irrelevant options in the light of these.
The second blank in the passage has to be filled with a word that can explain the nature of the reason behind the journey being taken up by the protagonist. The sentence already uses an adjective 'special' to describe it. The second adjective should complement the first; therefore, the option 'complicated' is irrelevant. The next option, 'logical' can be appropriate, but as we compare it with the last option, that sounds more relevant and thus, we take 'human' to be the correct answer.
The third blank in the passage has to be completed with the use of a phrase that can complement latter half of the passage appropriately. The phrase should ascertain what the protagonist wishes to do as he reaches for his wife's birthday. The option 'wished to play' is irrelevant as we are talking about two grownups, the option 'waited to be' is appropriate and includes the meaning conveyed by the last option 'wanted to dine' also; therefore we take that as the correct answer.
Suddenly, there bursts forth the wild scream of a (1) ---------- woman. I knew that it was my sister's voice, I rushed into the corridor. By the light of the corridor lamp, I saw my sister at the door of her room, her face (2) ----------- and her hands groping for help and her whole figure (3) ----------- unsteadily.
Correct Answer :Terrified, pale with terror and swaying
The first blank in the passage has to be filled with a word that can explain the traits of the woman who screamed wildly. The option 'rejoicing' has to be rejected on the basis of the details supplied by the latter part of the passage. The next option 'talented' cannot be appropriate as a scream cannot tell us about the capabilities of a person. The option 'terrified' is perfectly suited as it matches the details in the rest of the passage also.
The second blank in the passage has to be filled with the use of a word that can tell us about the appearance of the narrator's sister. We are supposed to look at the details given in the rest of the sentence also and then choose the answer. The options 'glowing with happiness' and 'shining with makeup' are rejected on this basis and the correct answer is therefore 'pale with terror'.
The third blank in the passage has to be filled with a word that can explain the movement of the girls' body, in a state of fear. The options 'balancing' and 'dancing' are irrelevant as these are not appropriate with the terrified state of the girl and also because they do not go well with the use of the word 'unsteadily' later in the sentence. Therefore, 'swaying' is the correct answer.
The last half of my life has been lived in one of those (1) ----------- epochs of human history during which the world is getting worse, and past (2) ------------ which had seemed to be definitive have turned out to be only (3) ------------.
Correct Answer : Painful, victories and temporary
The first blank in the passage has to be completed with a word that can describe the nature of the epochs of history that the narrator talks about. In the latter part of the sentence he says that world got worse in those epochs thus, the options 'joyful' and 'exciting' are ruled out and 'painful' is the only relevant answer.
The second blank in the passage should be considered in the light of the rest of the passage. We are supposed to discuss certain events from the past ages that had appeared to be definitive or ever-lasting in nature. The options 'prophecies' and 'emergencies' are rejected in this respect and the only correct answer happens to be 'victories'.
The third blank in the passage has to be filled with a word that can bring out a contrast in the last part of the sentence. The narrator tells that the events which had appeared to be definitive in nature were not actually so and the word to describe those events has to be supplied by us. The options 'permanent' and 'fixed' are rejected out rightly as these are synonymous to the word 'definitive'; leaving us with 'temporary' as the only correct answer.
Like this Page
CLICK this button to recommend this page to Google.
Copyright © 2013 greguide.com