|How Guru Scored 336 in GRE | 20 Free GRE Full Length Tests | Free GRE Practice Tests | GRE sample tests | GRE ||
Good GRE Scores
Gre Success Stories
20 Free GRE Full Length Tests
Take the GRE
Take GRE Test
Practice and Materials
Dates and Cost
Like this Page
CLICK this button to recommend this page to Google.
GRE Practice Test
GRE Practice: Reading Comprehension Select Many GRE Practice Test 5
Good you are taking our practice tests. But please make sure you complete all the practice problems from Official GRE Guide. Official GRE Guide is from the test makers(Yes You read it right they conduct the GRE exam worldwide.) ETS.:- The Official Guide to the GRE General Test, Third Edition
Powered by GreGuide Version 2.2.1 Copyrights 2007, GreGuide.com
Passage for Questions from 1 to 3
Now the question arises what is the secret of the longevity and imperishability of Indian culture? Why is it that such great empires and nations as Babylon, Assyria, Greece, Rome and Persia could not last more than the foot prints of a camel on the shifting sands of the deserts while India which faced the same ups and downs, the same mighty and cruel hand of time, is still alive and with the same halo of glory and splendor? The answer is given by Prof. J. B. Pratt of America. According to him Hindu religion is 'self-perpetuating and self-renewing!' Unlike other religions 'not death, but development' has been the fate of Hinduism. Not only Hindu religion but the whole culture of the Hindus has been growing, changing, and developing in accordance with the needs of times and circumstances without losing its essentially imperishable spirit. The culture of the Vedic ages, of the ages of the Upanishads, the various philosophical systems, the Mahabharata, the Smritis, the Puranas, various scholarly commentators, the medieval saints and the age of modern reformers is the same in spirit and yet very different in form. Its basic principles are so broad-based that they can be adapted to almost any environment of development.
What is implied by the use of the metaphor of camel's footprints?
Correct Answer: B and D
The aim of using the metaphor of a camels' footprints being washed away by shifting sands in the desert is to explain the life that the mentioned list of empires and civilizations have had on the world map. The shifting sands have been compared to the movement of time in which the marks and traces of various civilizations have been getting lost since the beginning of time. The answers that suit this criterion are options B and D as they explain this comparative situation well while the rest options are wrong due to the fact that they are insufficient in providing adequate explanation.
Which of the following statements explains Prof J.B.Pratt's views?
Correct Answer: A, C and D
The exact words used by Prof. J.B.Pratt to explain the development of Hindu religion are, 'self-perpetuating and self-renewing'. While the former refers to an ability to continue existing by on its own, the latter refers to the capability to renew oneself with the passage of time. In the next sentence, the words used are 'Unlike other religions 'not death, but development' has been the fate of Hinduism.'; which explain the characteristics of Hinduism due to which the religion has been able to face all the challenges that time has posed in front of it. The answer options that suit to this explanation are options A, C and D, so are the correct answers.
In what ways have the broad-based principles of Hinduism helped it?
Correct Answer: A, D and E
The latter half of the passage is bent upon making the various aspects of Hindu religion clear to the readers by which its broad-based principles have lent it strength to exist for so long. The writer hints at the varying cults in the religion that have differences but still are united at the base. This fact being recognized by the leaders of these cults and also making the religion strong enough to face all situations, stands as the answer to this question, that is answered in the options A, D and E; which are therefore, the correct answers.
Passage for Questions from 4 to 6
The crisis begins in the womb with unplanned parenthood. Women with unplanned pregnancies are less likely to seek prenatal care. In the U.S. 80% of teenage pregnancies and 56% of all pregnancies are unplanned. The problems continue after birth where unplanned pregnancies and unstable partnerships often go hand in hand. Since 1950, the number of single parent families has nearly tripled. More than 25 percent of all births today are to unmarried mothers. As the number of single parent families grows and more women enter the work force, infants and toddlers are increasingly in the care of people other than their parents.
Most disturbingly, recent statistics show that American parents are increasingly neglecting or abusing their children. In only four years from 1987-1991 the number of children in foster care increased by over 50 percent. Babies under the age of one are the fastest growing category of children entering foster care. The crisis affects children under the age of three most severely, the report says. Yet, it is this period-from infancy through preschool years-that sets the stage for a child's future.
What are the implications of the statement 'In the U.S. 80% of teenage pregnancies and 56% of all pregnancies are unplanned.'?
Correct Answer: A, B, C, D and E
The statement provided to us implies to numerous factors and related problems. The issue of children wishing to live life freely and without any types of monitoring and parents not giving due attention are included in it. Then the issue of lack of knowledge and awareness and also the adventurous spirit to go in for illicit relationships are all the varying implications that this statement has, therefore, we can take all the provided options as the correct answers.
What can be the possible reasons for the increasing neglect and abuse of children?
Correct Answer: A, B, D and E
The passage we are taking in consideration deals with the various aspects of teenage and unplanned pregnancies and how as a result of these, the children have to suffer. The test-takers are required to reason out the various other factors involved on the basis of the information given in the passage and analyze all the options in the light of that. Other than the third option, all the rest are found to be the correct answers when we conduct an analysis in this manner.
Trace the particular reasons for infants and toddlers being in the care of people other than their parents.
Correct Answer: A, B, C and D
After analyzing the content given in the passage and reasoning out the various factors mentioned in it, it can be said that the children are kept in foster care because of the immaturity, financial instability and untimely responsibility that falls on their parents to look after them. The correct answers thus are options A, B, C and D.
Like this Page
CLICK this button to recommend this page to Google.
Copyright © 2013 greguide.com