GRE GRE
  How Guru Scored 336 in GRE  |   20 Free GRE Full Length Tests  |   Free GRE Practice Tests  |   GRE sample tests  |   GRE  |

Good GRE Scores

Just finished GRE.
My New GRE Scores

  • Verbal - 166
  • Quans - 170
  • Total - 336
Read how I was able to acheive this score. How I prepared and some GRE advice.Read Test takers test experiences and success stories.
Gre Success Stories



20 Free GRE Full Length Tests

Worried about your GRE score. Get enough practice for GRE using our 20 Free GRE Full Length CBT tests


GRE

GRE

What Is GRE

GRE Vocabulary

GRE Issue Essay

Preparation For GRE

GRE Math Questions

GRE Math Section

GRE Verbal Section

GRE Essay Section

GRE Subject

GRE Chemistry

GRE Physics

GRE Biochemistry

GRE Biology

GRE Computer Science

GRE Litrature

GRE Psychology

GRE Mathematics Subject Test

Physics GRE

Psychology GRE

GRE Practice Tests

GRE Sample Tests

After GRE

GRE Application Guide

GRE US Universities

USA Universities Rankings

Electical Engineering University Rankings

computer science US University rankings

college letter of recommendation

Graduate School statement of purpose

US student visa

Download

GRE Guide

GRE Links

GRE Prep

Take GRE

GRE Preparation Courses

GRE Argument Essay

GRE Math Review

General Test

GRE General Test

Gmat GRE

GRE Words List

Take the GRE

GRE Vs Gmat

GRE Wordlist

GRE Math Problems

ETS GRE

GRE Tutoring

GRE Flash Card

Average GRE Scores

GRE Courses

Online GRE Prep

GRE Math Tips

GRE Testing

GRE Testing

GRE Gmat

GRE Vocab

GRE Score

GRE Prep Class

GRE Writing

Free GRE Prep

GRE Math Help

GRE Test

Register For GRE

GRE Powerprep Download

Free GRE Prep Course

GRE Analytical

GRE Math Prep

GRE Math Equations

The GRE

GRE Reading

Powerscore GRE

Princeton GRE

Preparing For GRE

GRE Data Interpretation

Taking GRE

GRE English

GRE Secrets

GRE Review Courses

GRE Essay Examples

GRE Exam Prep

GRE Verbal

GRE Exams

GRE Test Results

GRE Verbal Prep

Ronald E Mcnair High School

GRE Information

Official GRE Website

GRE Percentile Chart

GRE Fee Waiver

GRE Online

GRE Prometric

GRE Signup

GRE Test Score

GRE Prep Free

GRE Engineering

GRE Engineering

GRE Application

GRE Scores Scale

GRE Exam Schedule

GRE Prep Online

Help

GRE Help

GRE Official Site

Cat

GRE Prep Materials

About GRE

GRE Tutor

GRE Test Help

GRE Exams Dates

Take GRE Test

Online GRE Course

Study For GRE

Test Info

GRE Private Tutoring

GRE Prep Books

Online GRE Exam

GRE Examination

GRE Registration Online

GRE Online Course

GRE Fee

About

GRE Online Exam

Schedule GRE Test

GRE Study Books

Pattern

GRE Pattern

GRE And Gmat

GRE Test Materials

GRE Practice Exams

GRE Practice Books

Info

GRE Material

GRE Verbal Practice

GRE Study Book

Vocab Practice

GRE Vocab Practice

Practice GRE Exam

GRE Practice Exam

GRE Testing Center

Practice and Materials

Practice GRE Exams

GRE Site

GRE Exam Date

GRE Prep Software

GRE Quantitative Practice

GRE Review Book

Dates and Cost

GRE Review Books

Ets GRE Book

GRE Test

GRE Exam

GRE Registration

GRE Testing Centers

GRE Test Date

GRE Prep Course

Good GRE Scores

20 Free GRE Full Length Tests

GRE Practice

GRE Test Prep

                                  

Like this Page

CLICK this button to recommend this page to Google.

GRE Practice Test

GRE Practice: Reading Comprehension Select Many GRE Practice Test 3


Powered by GreGuide Version 2.2.1 Copyrights 2007, GreGuide.com

Passage for Questions from 1 to 3

India is a country of villages. Rural population still dominates the urban population as far as the number is considered. This is despite the fact that there is a rampant migration of rural families to urban centers. Generally, the gains of being a unit of the urban population are less than the disadvantages and risks that are in-built in the urban life. Crime, riots, etc. are some of the examples of such risks of urban life. The forces that generate conditions conducive to crime and riots are stronger in urban communities than in rural areas. Urban living is more anonymous living. It often releases the individual from community restraints more common in tradition-oriented societies. But more freedom from constraints and controls also provides greater freedom to deviate. And living in the more impersonalized, formally controlled urban society means that regulatory orders of conduct are often directed by distant bureaucrats. The police are strangers executing these prescriptions on an anonymous set of subjects. Minor offences in small town or village are often handled without resort to official police action. As disputable as such action may seem to be, it results in fewer recorded violations of the law compared to the big cities. Although perhaps causing some decision-difficulties for the police in small town, formal and objective law enforcement is not always acceptable to the villagers. Urban area with mass population, greater wealth, more commercial establishments and more products of our technology also provide more frequent opportunities for theft. Victims are impersonalized, property is insured and consumer goods in more abundance are vividly displayed and are more portable. The crime rate increases despite formal moral education given in schools.

Choose the 2, 3, 4 correct answer options from the list provided:

Question 1

Which of the following explain the comparative traits of urban and rural life?

  1. Disadvantages of life in urban areas > Gains of living in urban areas
  2. Urban population < Rural population
  3. Community restraints in urban areas > rural areas
  4. Stronger criminal forces in rural than urban areas
  5. Crimes, riots = Urban areas

Correct Answer: A, B and E

Explanation:

The passage deals with a comparative analysis of the various aspects of rural and urban life; and the question puts the various comparative equations of these aspects before us such that we have to verify, which among them are correct as per the details provided in the passage. A thorough reading of the passage tells us that among the given options, the first, second and fifth options are correct while the other two supply us with incorrect information. While the community restraints are lower in urban areas, the criminal forces are also more rampant there, and the statements in the options given to us are opposite to it, so are wrong answers.

Question 2

What are the implications of living in an urban society?

  1. Focus on creating a tradition-oriented society.
  2. Displaying of an anonymous mode of living.
  3. Rejection of formal and objective law enforcement.
  4. Being a part of a formally controlled society.
  5. Risks like crime and riots

Correct Answer: B, D and E

Explanation:

The requirement posed in this question is to identify the various traits and features of urban life that are scattered all through the passage and then verify them against the answer choices given to us. The three correct options are the aspects of living in the urban societies that find a mention in the passage, while the rest two options are the traits of a rural society, so are incorrect to be taken as answers to this question.

Question 3

How are criminal offenses handled in the rural areas?

  1. Interference of law enforcement forces sought.
  2. By the collective consent of the community.
  3. Refusal of formal intervention from law enforcement forces.
  4. Less stress on getting the incidents registered into police records.
  5. Providing formal moral education in schools

Correct Answer: B, C and D

Explanation:

The passage throws light on the attitude that rural population has towards handling of criminal offenses. We are informed that the rural populations do not rely on the formal law enforcement forces like the urbanites but trust their own community decisions with them. They do not take support from the law or register their complaints with them, rather refuse them outright. The correct answers in the light of this information are supplied to us by the second, third and fourth answer options.

Passage for Questions from 4 to 6

Though the U.S. prides itself on being a leader in the world community, a recent report shows that it lags far behind other industrialized countries in meeting the needs of its youngest and most vulnerable citizens. The U.S. has a higher infant mortality rate, a higher proportion of low birth weight babies, a smaller proportion of babies immunized against childhood diseases and a much higher rate of adolescent pregnancies. These findings, described as a "quiet crisis" requiring immediate and far-reaching action, appeared in a report prepared by a task force of educators, doctors, politicians and business people. According to the report, a fourth of the nation's 12 million infants and toddlers live in poverty. As many as half confront risk factors that could harm their ability to develop intellectually, physically and socially. Child immunizations are too low, more children are born into poverty and more are in substandard care while their parents work and more are being raised by single parents. When taken together, these and other risk factors can lead to educational and health problems that are much harder and more costly to reverse.

Choose the 2, 3, 4 correct answer options from the list provided:

Question 4

Which segment of the US population has been talked about in the first sentence of the passage?

  1. The senior citizens
  2. The infants
  3. The women
  4. The new born
  5. The adolescents

Correct Answer: B and D

Explanation:

The question focuses on the main target of concern in the passage that are the new born or the infants, who are at a higher risk in the highly developed American society due to reasons like high infant mortality rate, high rate of low weight babies born, lack of proper immunization in children and increasing rate of adolescent pregnancies. The correct answers thus, are options B and D.

Question 5

Which of the following statistical points are correct as per the details in the "quiet crisis" report?

  1. 3/4th population of toddlers and infants living below poverty line.
  2. 6 million toddlers and infants facing impaired total development abilities.
  3. Most part of the infant population being healthy and developing properly.
  4. Intellectual, physical and social development capabilities of 50% infants endangered.
  5. 3 million toddlers and infants in US, living in conditions of poverty.

Correct Answer: B, D and E

Explanation:

The passage mentions a few statistical figures from the "quiet crisis" report that was created to bring to light the high risk that lingers over the infant and toddlers population in the US. The latter half of the passage mentions these figures and going by them, the correct answers are options B, D and One must observe that the options B and D mention the same details in different words, so both are correct. The rest two options are incorrect as per the details given to us in the passage.

Question 6

What were the requirements posed by the "quiet crisis" report?

  1. Distribution of the report among the common masses.
  2. To focus on the costs that the revealed factors may incur on the government.
  3. To pay heed to the various statistical figures and reports.
  4. Immediate action on the findings laid down.
  5. Far reaching impact of the actions taken.

Correct Answer: B, C, D and E

Explanation:

The question requires us to focus on the various aspects that the findings in the report concentrate on. One can reason out the various intentions that are behind these findings and researches being done as these are in the interest of a particular part of the US population. The options that stand correct in this regard and the details in the passage are options B, C, D and E, while the first option stands irrelevant to the details provided thus.

Like this Page

CLICK this button to recommend this page to Google.


   Spread The Word / Bookmark this content

Digg this Post to del.icio.us Post to Furl Post to Netscape.com




Copyright © 2013 greguide.com




All the best !