GRE GRE
  How Guru Scored 336 in GRE  |   20 Free GRE Full Length Tests  |   Free GRE Practice Tests  |   GRE sample tests  |   GRE  |

Good GRE Scores

Just finished GRE.
My New GRE Scores

  • Verbal - 166
  • Quans - 170
  • Total - 336
Read how I was able to acheive this score. How I prepared and some GRE advice.Read Test takers test experiences and success stories.
Gre Success Stories



20 Free GRE Full Length Tests

Worried about your GRE score. Get enough practice for GRE using our 20 Free GRE Full Length CBT tests


GRE

GRE

What Is GRE

GRE Vocabulary

GRE Issue Essay

Preparation For GRE

GRE Math Questions

GRE Math Section

GRE Verbal Section

GRE Essay Section

GRE Subject

GRE Chemistry

GRE Physics

GRE Biochemistry

GRE Biology

GRE Computer Science

GRE Litrature

GRE Psychology

GRE Mathematics Subject Test

Physics GRE

Psychology GRE

GRE Practice Tests

GRE Sample Tests

After GRE

GRE Application Guide

GRE US Universities

USA Universities Rankings

Electical Engineering University Rankings

computer science US University rankings

college letter of recommendation

Graduate School statement of purpose

US student visa

Download

GRE Guide

GRE Links

GRE Prep

Take GRE

GRE Preparation Courses

GRE Argument Essay

GRE Math Review

General Test

GRE General Test

Gmat GRE

GRE Words List

Take the GRE

GRE Vs Gmat

GRE Wordlist

GRE Math Problems

ETS GRE

GRE Tutoring

GRE Flash Card

Average GRE Scores

GRE Courses

Online GRE Prep

GRE Math Tips

GRE Testing

GRE Testing

GRE Gmat

GRE Vocab

GRE Score

GRE Prep Class

GRE Writing

Free GRE Prep

GRE Math Help

GRE Test

Register For GRE

GRE Powerprep Download

Free GRE Prep Course

GRE Analytical

GRE Math Prep

GRE Math Equations

The GRE

GRE Reading

Powerscore GRE

Princeton GRE

Preparing For GRE

GRE Data Interpretation

Taking GRE

GRE English

GRE Secrets

GRE Review Courses

GRE Essay Examples

GRE Exam Prep

GRE Verbal

GRE Exams

GRE Test Results

GRE Verbal Prep

Ronald E Mcnair High School

GRE Information

Official GRE Website

GRE Percentile Chart

GRE Fee Waiver

GRE Online

GRE Prometric

GRE Signup

GRE Test Score

GRE Prep Free

GRE Engineering

GRE Engineering

GRE Application

GRE Scores Scale

GRE Exam Schedule

GRE Prep Online

Help

GRE Help

GRE Official Site

Cat

GRE Prep Materials

About GRE

GRE Tutor

GRE Test Help

GRE Exams Dates

Take GRE Test

Online GRE Course

Study For GRE

Test Info

GRE Private Tutoring

GRE Prep Books

Online GRE Exam

GRE Examination

GRE Registration Online

GRE Online Course

GRE Fee

About

GRE Online Exam

Schedule GRE Test

GRE Study Books

Pattern

GRE Pattern

GRE And Gmat

GRE Test Materials

GRE Practice Exams

GRE Practice Books

Info

GRE Material

GRE Verbal Practice

GRE Study Book

Vocab Practice

GRE Vocab Practice

Practice GRE Exam

GRE Practice Exam

GRE Testing Center

Practice and Materials

Practice GRE Exams

GRE Site

GRE Exam Date

GRE Prep Software

GRE Quantitative Practice

GRE Review Book

Dates and Cost

GRE Review Books

Ets GRE Book

GRE Test

GRE Exam

GRE Registration

GRE Testing Centers

GRE Test Date

GRE Prep Course

Good GRE Scores

20 Free GRE Full Length Tests

GRE Practice

GRE Test Prep

                                  

Like this Page

CLICK this button to recommend this page to Google.

GRE Practice Test

GRE Practice: Reading Comprehension Select In Passage GRE Practice Test 2


Good you are taking our practice tests. But please make sure you complete all the practice problems from Official GRE Guide. Official GRE Guide is from the test makers(Yes You read it right they conduct the GRE exam worldwide.) ETS.:- The Official Guide to the GRE General Test, Third Edition
Powered by GreGuide Version 2.2.1 Copyrights 2007, GreGuide.com

Question 1:

The structure of bureaucratic delivery systems in India is a paradox exemplified. Dual delivery systems are present with reasons best explained by our colonial past. Primarily they are expressed in the form of departments and boards. In the delivery systems, where orientation is towards departments, there exists a parallel hierarchy which is reflected by the presence of the secretariat and the directorate. The secretariat consists of generalists (read administrators) and the directorate specialists. In India normally the head of directorate (director) reports to the head of secretariat (secretary), and the secretary reports to the political executive. Sometimes both directors and secretaries report to the political executive.

In the board type delivery systems, directors and secretaries are absent. There is a chairman and there are members, who are all knowledgeable in their respective domains. In India the Ministry of Railways operates in this manner. One has never heard of a railway secretary. The boards report to the political executive directly. In simple terms the departments have top heavy generalists (administrators). In boards domain specialization is the buzz word.

Where is the hierarchy in Indian secretariats explained?

Correct Answer: C (In India normally ................. political executive.)

Explanation

The passage talks about the levels in the various delivery systems in the country and in the sixth sentence, we find an account of the levels at which the various posts in a secretariat operate (In India normally the head of directorate (director) reports to the head of secretariat (secretary), and the secretary reports to the political executive); which is thus the answer that we are looking for.

Question 2:

Major obstacles to good governance are disruptive political practices and lack of social discipline, which are the legacies of freedom struggle. P. N. Dhar cites the reply of Jawaharlal Nehru in his book Indira Gandhi when Nehru was asked about the impact of the strategies adopted during the freedom struggle on the governance of India: for "a country which for a whole generation practiced a certain technique of opposition to the government it is not easy to shift over to make people think differently. It maybe their own government, but people still have the habit of opposing the government. Secondly they are apt to adopt the technique, not rightly I think, but some variation of it, just to press on some complaint or something, which is sometime apt to be nuisance." The strategies euphemistically called the "civil disobedience movement" termed by Ambedkar "the grammar of anarchy" were influenced by successive generations of politicos and vested groups and have become, instead of nuisance, the wreckers of governance.

Which sentence explains the lineage of the problem?

Correct Answer: E (The strategies.......... of governance.)

Explanation

It is in the last sentence that the author of this passage describes the lineage or background of the problems of disruptive political practices and lack of social discipline in our political system. The correct answer is therefore option (e).

Question 3:

An independent, a file and upright judiciary is the hallmark of a free democratic country. Therefore, the process of judicial appointments is of vital importance. At present, on account of the Supreme Court's last advisory opinion, the role of the executive and its interference in the appointment of judges is minimal, which, in light of our previous experience, is most welcome. However, there is a strong demand for a National Judicial Commission on the ground of wider participation in the appointment process and for greater transparency. The composition, the role and the procedures of the proposed National Judicial Commission, must be clearly spelt out, lest it be a case of jumping from the frying-pan into the fire.

Which sentence refers to the remedial measures suggested for the issue?

Correct Answer: A (The composition, ........into the fire.)

Explanation

The passage talks about the importance that the working of a judicial system carries for a democratic country. The last sentence brings out the gist and sums up the issue by discussing the remedial measures that need to be taken for bringing into effect the system. The correct answer is therefore the last sentence or option (a).

Question 4:

Recently, there has been a lively debate in England on the subject. A judicial commission has been proposed but there are not many takers for that proposal. In the paper issued this month by the Lord Chancellor's Department on judicial appointments, the Lord Chancellor has said, "I want every vacancy on the Bench to be filled by the best person available. Appointments must and will be made on merit, irrespective of ethnic origin, gender, marital status, political affiliation, sexual orientation, religion or disability. These are not mere words. They are firm principles. I will not tolerate any form of discrimination"

Which sentence lists the basis of appointments?

Correct Answer: B (Appointments .................. or disability.)

Explanation

The passage discusses a situation in England, wherein, the Lord Chancellor commanded the new criterions for the election of people on the Bench and how these will be put into action. The criterions are listed in the fourth sentence of the passage and the correct answer is option (b) which signifies it.

Like this Page

CLICK this button to recommend this page to Google.


   Spread The Word / Bookmark this content

Digg this Post to del.icio.us Post to Furl Post to Netscape.com




Copyright © 2013 greguide.com




All the best !