GRE GRE
  How Guru Scored 336 in GRE  |   20 Free GRE Full Length Tests  |   Free GRE Practice Tests  |   GRE sample tests  |   GRE  |

Good GRE Scores

Just finished GRE.
My New GRE Scores

  • Verbal - 166
  • Quans - 170
  • Total - 336
Read how I was able to acheive this score. How I prepared and some GRE advice.Read Test takers test experiences and success stories.
Gre Success Stories



20 Free GRE Full Length Tests

Worried about your GRE score. Get enough practice for GRE using our 20 Free GRE Full Length CBT tests


GRE

GRE

What Is GRE

GRE Vocabulary

GRE Issue Essay

Preparation For GRE

GRE Math Questions

GRE Math Section

GRE Verbal Section

GRE Essay Section

GRE Subject

GRE Chemistry

GRE Physics

GRE Biochemistry

GRE Biology

GRE Computer Science

GRE Litrature

GRE Psychology

GRE Mathematics Subject Test

Physics GRE

Psychology GRE

GRE Practice Tests

GRE Sample Tests

After GRE

GRE Application Guide

GRE US Universities

USA Universities Rankings

Electical Engineering University Rankings

computer science US University rankings

college letter of recommendation

Graduate School statement of purpose

US student visa

Download

GRE Guide

GRE Links

GRE Prep

Take GRE

GRE Preparation Courses

GRE Argument Essay

GRE Math Review

General Test

GRE General Test

Gmat GRE

GRE Words List

Take the GRE

GRE Vs Gmat

GRE Wordlist

GRE Math Problems

ETS GRE

GRE Tutoring

GRE Flash Card

Average GRE Scores

GRE Courses

Online GRE Prep

GRE Math Tips

GRE Testing

GRE Testing

GRE Gmat

GRE Vocab

GRE Score

GRE Prep Class

GRE Writing

Free GRE Prep

GRE Math Help

GRE Test

Register For GRE

GRE Powerprep Download

Free GRE Prep Course

GRE Analytical

GRE Math Prep

GRE Math Equations

The GRE

GRE Reading

Powerscore GRE

Princeton GRE

Preparing For GRE

GRE Data Interpretation

Taking GRE

GRE English

GRE Secrets

GRE Review Courses

GRE Essay Examples

GRE Exam Prep

GRE Verbal

GRE Exams

GRE Test Results

GRE Verbal Prep

Ronald E Mcnair High School

GRE Information

Official GRE Website

GRE Percentile Chart

GRE Fee Waiver

GRE Online

GRE Prometric

GRE Signup

GRE Test Score

GRE Prep Free

GRE Engineering

GRE Engineering

GRE Application

GRE Scores Scale

GRE Exam Schedule

GRE Prep Online

Help

GRE Help

GRE Official Site

Cat

GRE Prep Materials

About GRE

GRE Tutor

GRE Test Help

GRE Exams Dates

Take GRE Test

Online GRE Course

Study For GRE

Test Info

GRE Private Tutoring

GRE Prep Books

Online GRE Exam

GRE Examination

GRE Registration Online

GRE Online Course

GRE Fee

About

GRE Online Exam

Schedule GRE Test

GRE Study Books

Pattern

GRE Pattern

GRE And Gmat

GRE Test Materials

GRE Practice Exams

GRE Practice Books

Info

GRE Material

GRE Verbal Practice

GRE Study Book

Vocab Practice

GRE Vocab Practice

Practice GRE Exam

GRE Practice Exam

GRE Testing Center

Practice and Materials

Practice GRE Exams

GRE Site

GRE Exam Date

GRE Prep Software

GRE Quantitative Practice

GRE Review Book

Dates and Cost

GRE Review Books

Ets GRE Book

GRE Test

GRE Exam

GRE Registration

GRE Testing Centers

GRE Test Date

GRE Prep Course

Good GRE Scores

20 Free GRE Full Length Tests

GRE Practice

GRE Test Prep

                                  

Like this Page

CLICK this button to recommend this page to Google.

GRE Practice Test

GRE Practice: RC GRE Practice Test 4


Powered by GreGuide Version 2.2.1 Copyrights 2007, GreGuide.com

Passage for questions 1 to 3

Dr. S. Radhakrishnan, the illustrious philosopher-statesman of India, was one of the greatest sons of our motherland. He cautioned the world against the domination of science in society. It is erroneous to claim that scientific knowledge would bring with it, perpetual progress and a steady improvement in human relations. The recent period of great scientific achievements has also increased human misery: two world wars, concentration camps, atomic destruction cold war and deadly wars in the Middle East, the Persian Gulf and many other places in the world. Growth in human wisdom has not been commensurate with the increase in scientific knowledge and power. The fear of universal destruction hangs over the world. There is a feeling of disenchantment, anxiety and even despair. Science has failed to liberate man from the tyranny of his own nature, Mankind is passing through a critical period and an education of the human spirit has become essential. In order to remake society, man has to remake himself. If humanity is to survive, man must integrate his knowledge with a social responsibility.

Choose the single correct answer option from the list provided:

1. The recent great scientific achievements

  1. Have resulted in an increase in human misery.
  2. Have led people to have a better lifestyle.
  3. Are devoted to make life simpler for all.
  4. Have improved the ways in which we live.
  5. Are designed for solving the complexities of life.

Correct Answer: A

Explanation:

The passage explains the philosophy to which S. Radhakrishnan had devoted his life. We learn from the facts cited in the passage that he was against the prevalence of a science centered society and wanted that it should also bring along the developments in human relations. The answer that best suits this criterion is provided to us in option A, which is hence the correct answer.

2. The fear of universal destruction among the masses

  1. Has led to a sense of competition within various nationals.
  2. Is an indicator to the empowerment of nations world-wide.
  3. Has led to a feeling of disenchantment, anxiety and despair.
  4. Indicates a disturbing future.
  5. Refers to an increasing fear of the end of the world.

Correct Answer: C

Explanation:

As per the philosophy that S. Radhakrishnan followed, the advancements in science have resulted in more destruction than betterment for human lives. He felt that the destructions caused in the past through the instances stated in the passage are indicators of impending disasters in world history and have led to a sense of fear, anxiety and disenchantment among them. The answer option that provides us with this answer is option C, which is thus, the correct answer.

3. The requirement of these critical times is

  1. To provide for the needs of those under poverty line.
  2. Providing for the betterment of the people as such.
  3. To promote a healthier lifestyle.
  4. To educate the human spirit.
  5. To give better facilities of living in the world.

Correct Answer: D

Explanation:

The passage concerns itself with the philosophies of S. Radhakrishnan, which were concerned with improvement of human living through imparting knowledge to the human spirit as such, so that the critical times of today can be managed by much evolved minds of the people. The correct answer thus, is option D and all the rest options are incorrect, as they do not suit the criterion set by the philosophies of S. Radhakrishnan.

Passage for questions 4 to 6

It will be a mistake to think that he was given only 'bouquets'; he also received many 'brickbats'. The Christian missionaries took alarm at his popularity; they used to raise funds by preaching that India was a land of heathens waiting to be saved by Christianity. The American press now began to say that it was a shame that anybody should try to teach India religion; rather the world should sit at her feet to learn it. Vivekananda also said that India did not need religion but material support. The missionaries found that the subscriptions they had so long been receiving from people were steadily declining. They blamed it on Swamiji. They now started denigrating him in all manner of ways. They even began to spread scandals against his personal character. Strangely enough, even some of his countrymen joined them in this for reasons of their own. But 'Truth alone prevails', as Swamiji always preached. He did not try to defend himself, but others stood up for him and vehemently protested. Finally, all such mean attempts failed and his reputation only rose higher and higher.

Choose the single correct answer option from the list provided:

4. What do we learn about the Christian Missionaries' views from the first few sentences of the passage?

  1. They thought India to be a country of believers and religious people.
  2. That Indians needed to be taught religiousness
  3. The Indian land could be saved only if Christian ways were taught to the people.
  4. India was a land of non-believers that had to be saved by promoting Christianity.
  5. That the atheists in India needed to be brought into the Christian cult.

Correct Answer: D

Explanation:

The passage given to us is associated with the ways of the Christian missionaries and how Swami Vivekananda countered them. The first part of the passage tells about the ways and ideas on the basis of which the Christian missionaries promoted their religion in India. In their opinion, India was a land of heathens or non-believers who needed to be taught religion so that they can gain redemption in their life. On the basis of this description, the only correct option is D, as the rest do not provided a proper explanation.

Question 5

5. What did they accuse Swami Vivekananda for?

  1. For promoting his rationalist ideas that lead to a steady downfall in the number of subscriptions that they got from Indian masses.
  2. For affecting their religious promotions with his irrational views.
  3. For not following their religion, rather making people go against it.
  4. For favoring material and rational support more than religious ways of life.
  5. For making people reject their ideology and join his cult.

Correct Answer: A

Explanation:

We are told in the passage how Swamiji gave preference to material and rational approach to life over the religious one. This went against the ways that were desired by the Christian missionaries and affected the number of followers that they had been having. They accused him for this very reason and the first option provided to us best describes this condition and is thus, the correct answer. The rest of the options either supply partial details or are vaguely hinted at the proper idea in the passage, so we cannot take them as the correct answers.

6. How were the scandals against Swamiji treated by him and the masses?

  1. He protested against the missionaries with his followers.
  2. He was patient and stayed firm at his ideas while the followers stood up to challenge the ways of the Christian missionaries.
  3. He approved of their views and stayed calm and composed.
  4. He rejected their ideologies flatly and stood up to promote his ideas with his followers.
  5. He renounced his ideas and joined the missionaries along with his followers.

Correct Answer: B

Explanation:

Towards the end of the passage, we are told how Swamiji struck to his philosophy that 'truth alone prevails' and stood firm at this even when the Christian missionaries started taking steps to bring down his reputation among the masses. He stayed composed in these times and waited for the truth to be revealed to the world itself while his followers demonstrated and protested against those who offended his position. The second option stands up to this description properly and is thus, the correct answer to this question.

Like this Page

CLICK this button to recommend this page to Google.


   Spread The Word / Bookmark this content

Digg this Post to del.icio.us Post to Furl Post to Netscape.com




Copyright © 2013 greguide.com




All the best !